Aliens and ghosts

Otkriven golemi planet na rubu Sunčevog sustava?

Nakon što je Pluton izbačen iz uglednog društva, čini se kako će planeti Sunčevog sustava dobiti novog člana.
Sunčev sustav Photos/Ilustracija
Prema proračunima znanstvenika, na rubu Sunčevog sustava krije se golemi planet kojeg naši teleskopi ne mogu otkriti.

Barem tako tvrdi brazilski astronom Rodney Gomes, koji je svoju tezu predstavio prošli tjedan na konferenciji Američkog astronomskog društva u Timberline Lodgeu u Oregonu.

Naime, prema njegovim proračunima tijela Kuiperova pojasa, koji se proteže daleko iza orbite Neptuna, a u kojem kruže malena ledena tijela, kreću se po neobičnim putanjama koje ne odgovaraju postojećim modelima.

Gomes za ovakve anomalije u Kuiperova pojasa, u kojem se svake godine otkriju nova tijela, ima nekoliko mogućih objašnjenja.

Najizglednija teorija jest da na samom rubu naše galaksije postoji golemo tijelo koje svojom gravitacijom utječe na objekte u Kuiperovu pojasu.

Prema njemu, on smatra kako se u mračnim krajevim Sunčevog sustava nalazi planet veličine Neptuna, odnosno četiri puta veći od Zemlje , dok drugi pak smatraju da je vjerojatnije da je novi član uglednog društva zapravo veličine Marsa.

Osim toga, Gomes smatra da bi nepoznati planet mogao biti planet lutalica koji je davno izbačen iz sustava svoje matične zvijezde te privučen gravitacijom Sunca ili je pak nastao negdje bliže našoj najsjajnijoj zvijezdi, ali je kasnije gravitacijskim utjecajima drugih planeta izbačen na periferiju našeg sustava.

Izvor:rtl.hr

No comments:

Post a Comment